Heb jij de perfecte koffie al gevonden?

0
152

De perfecte koffie. Bestaat deze? En zo ja, over welke koffie hebben we het dan? Is het ene merk beter dan het andere? Of zijn er andere zaken die bepalen of een koffie goed of juist wat minder smaakt? Is het mogelijk om objectief vast te stellen welke koffie het allerbeste is, of is en blijft dit iets wat per persoon kan verschillen?

Het valt niet te meten

Zoals bij alle voedingsmiddelen het geval is, is het onmogelijk om over koffie te zeggen dat de ene soort beter smaakt dan de ander. Het gaat om smaak, en die verschilt nu eenmaal per persoon. Bij tal van voedingsmiddelen hebben experts al proberen te bepalen welke soort het beste en het lekkerst is, maar in de meeste gevallen bleken zelfs de experts het niet met elkaar eens te zijn. Als het hen al niet lukt om objectief vast te stellen wat de beste kwaliteit is, zal het andere gebruikers al helemaal niet lukken.

Ook in het geval van koffie is dus geen duidelijke ‘winnaar’ aan te wijzen. Omdat het gaat om wat een persoon het lekkerst vindt, blijft het een subjectief iets om op basis hiervan een variant aan te wijzen die het beste is. Wel kun je kijken naar wat over het algemeen het meest gewaardeerd wordt. Zo hebben koffiebonen van het Arabica ras meer smaak en minder bittere tonen dan de Robusta variant. Om die reden wordt Arabica over het algemeen als lekkerder gezien, maar wederom, smaken kunnen daarin verschillen.

Welke smaak past bij jou?

Om te kunnen bepalen welke soort koffie jij het lekkerst vindt, zal je simpelweg heel veel soorten moeten proeven. Hierbij gaat het niet per se om de bereidingswijze, die volgt later, maar puur om verschillende soorten koffiebonen en blends, een mix van verschillende soorten. Daarbij moet je vooral op de inhoud letten, en minder op het merk. Voor de meeste mensen geldt dat zij het verschil tussen bijvoorbeeld Segafredo en een ander merk niet proeven, als dezelfde blend aan bonen is gebruikt.

Ga voor jezelf na welke bonen, of welke blend van bonen, jij het lekkerst vindt. Daarna kun je aan de slag met verschillende bereidingswijzen en toevoegingen, om zo het voor jou perfecte kopje koffie te kunnen zetten. Maar let wel op: je smaak kan in de loop der jaren veranderen, en er komen steeds nieuwe variaties op de markt. Blijf dus zo nu en dan ook eens iets anders proberen, want misschien blijkt er volgend jaar wel weer een kopje koffie te zijn dat nog lekkerder is dan hetgeen je nu steeds drinkt.