Ontdek je energieverbruik

0
41

Het is een belangrijke eerste stap om eens goed naar je energierekening te kijken. Wat betaal je nu precies en waar gaat het meeste geld naartoe? Door inzichtelijk te maken hoeveel stroom en gas je verbruikt, kun je gerichter op zoek gaan naar besparingen. Die oude koelkast in de bijkeuken is misschien wel een echte energieslurper zonder dat je het doorhebt.

Naast de grote apparaten zijn er ook vaak verborgen energievreters in huis. Denk aan apparaten die in stand-by modus nog steeds energie verbruiken. Pak een energiemeter en ga op onderzoek uit. Het zal je verbazen waar je allemaal op kunt besparen als je je bewust bent van wat er allemaal aan energie doorheen gaat.

Milieuvriendelijke aanpassingen

Als je eenmaal weet waar de meeste energie naartoe gaat, is het tijd om actie te ondernemen. Begin met het vervangen van apparaten die niet meer van deze tijd zijn. Die oude wasmachine of diepvries kan vaak vervangen worden door een veel zuiniger model. Het kost even wat, maar op de lange termijn pluk je daar de vruchten van.

Een andere slimme zet is het investeren in LED-verlichting. Het is zo simpel als het vervangen van een lamp, maar het effect op je energierekening kan groot zijn. LED-lampen gebruiken namelijk veel minder stroom en gaan langer mee dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen.

Gedragsveranderingen voor een lagere rekening

Het is niet alleen de hardware in huis die het verschil maakt, jouw gedrag heeft ook een grote invloed op de energierekening. Apparaten helemaal uitzetten in plaats van op stand-by laten staan, kan al snel een paar euro’s schelen. En wist je dat elke graad die je de thermostaat lager zet, zorgt voor zo’n 6% besparing op je energie voor verwarming?

Neem ook eens kritisch je waterverbruik onder de loep. Een minuut korter douchen of de kraan uit tijdens het tandenpoetsen lijken misschien kleine aanpassingen, maar op jaarbasis telt dit flink door in zowel water- als energiebesparing.

Technologieën die helpen besparen

De technologie staat niet stil en dat geldt ook voor apparaten die ons helpen energie te besparen. Slimme thermostaten kunnen bijvoorbeeld leren wanneer je thuis bent en zorgen dat het warm is als je arriveert, terwijl ze besparen als je niet thuis bent.

Apps voor energiebeheer kunnen inzicht geven in verbruikspatronen en zelfs aanbevelingen doen voor verdere besparingen. Sommige apps stellen je zelfs in staat om apparaten op afstand te bedienen, zodat je nooit meer vergeet iets uit te zetten.

De overstap naar een voordeliger energieleverancier

Energieleveranciers vergelijken kan een flinke besparing opleveren, vooral als je de verschillen tussen een variabel of vast energiecontract begrijpt. Er zijn diverse websites waarop je eenvoudig tarieven kunt vergelijken op basis van jouw persoonlijke situatie. Let wel op dat goedkoop energie en gas soms duurkoop kan zijn; lees altijd goed de voorwaarden voordat je een contract afsluit.

Stap ook niet te snel over naar aanbieders die telefonisch contracten aanbieden zonder dat je zelf de kans hebt gehad om alles goed te onderzoeken. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is dat het vaak ook. Wees kritisch, neem de tijd en maak dan pas een keuze voor een nieuwe energieleverancier.