Voordelen van het verkleden van kinderen met een prinsessenjurk

0
290

Je ziet vaak dat kinderen op jonge leeftijd het fantastisch vinden om zich met allerlei kleding te verkleden. Meisjes willen vaak een prinsessenjurk Elsa dragen. Jongens gaan vaak voor een stoere outfit. Het heeft verschillende redenen waarom verkleden een positief effect heeft op kinderen. Waarom leren kinderen zich te socialeren door het verkleden in een prinsessenjurk? Waarom is het dragen van een prinsessenjurk Elsa goed om de fantasie te stimuleren? Dat lees je in dit artikel.

Om deze reden wil jij dat jouw peuter zich verkleedt in een prinsessenjurk

Het verkleden in een prinsessenjurk of in ander verkleedkleding heeft voor kinderen veel voordelen. Ze ontwikkelen er namelijk veel vaardigheden door. Door zich te verkleden leren kinderen hun fijne en grove motoriek te ontwikkelen. Ritsen die open en dicht moeten, de pruik die opgezet moet worden, knopen die dicht gemaakt moeten worden zijn allemaal dingen waar ze de fijne motoriek voor moeten gebruiken. Daarnaast ontdekken kinderen de verschillende genderrollen door zich te verkleden. Meisjes hebben vaak een fase waarin ze alleen een prinsessenjurk willen dragen en jongens superhelden willen zijn. Door het verkleden leren kinderen ook andere rollen te spelen. Een meisje mag toch ook een superheld zijn? Of misschien wil een jongen graag weleens een prinsessenjurk Elsa aan? Verkleden zorgt ervoor dat ze de ruimte krijgen om hun identiteit te ontdekken en ermee te experimenteren.

Door te verkleden in een prinsessenjurk leert jouw kind te socialiseren

Met andere kindjes verkleden is goed voor een kind, want samen spelen en samen verkleden is een sociaal proces. De kindjes moeten er samen uitkomen wie welk kostuum mag dragen. En welke accessoires horen hierbij? De kinderen zullen samen moeten bepalen wie ze naspelen, zoals een prinses en een prins. Of ze spelen een sprookje na, of een film. Als ze een prinsessenjurk Elsa dragen is het logisch dat ze dan Elsa naspelen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Of spelen ze een karakter wat ze zelf bedenken? Ze zullen er met elkaar moeten uitkomen, daarom zullen ze naar elkaar moeten luisteren en op hun beurt moeten wachten.

Een prinsessenjurk Elsa helpt om de fantasie te stimuleren  

Een fantasie van een kind is erg groot. Door te spelen en te verkleden krijgt de fantasie alle ruimte. Jouw kind gaat de wereld door andere ogen zien als hij zich verkleedt. Door het fantasiespel leert het kind emoties kennen zoals angst, verdriet en verlies. Dit hoort bij het leven en door te verkleden leren kinderen deze emoties te verwerken.