Waarom thuis je haar kleuren een goed idee is

0
235

Thuis je haar kleuren kan verschillende voordelen bieden. Het is ten eerste vaak goedkoper dan een bezoek aan de kapper. Je hebt de vrijheid om het te doen wanneer het jou uitkomt, zonder afhankelijk te zijn van een afspraak. Bovendien kun je geheel in je eigen comfortzone experimenteren met verschillende kleuren en stijlen. Maar voordat je enthousiast de blonde haarverf erbij pakt, is het belangrijk om wat basiskennis op te doen zodat je het kleurproces succesvol en veilig kunt uitvoeren.

Voordat je begint is het essentieel om te begrijpen hoe kleuring werkt en welke effecten het heeft op je haar. Het is niet alleen een kwestie van een kleur kiezen en aanbrengen; verschillende haartypen en kleuren reageren anders op haarverf. Ook is het belangrijk om na te gaan of je allergisch bent voor bepaalde componenten van de haarverf. Een allergietest vooraf kan problemen voorkomen. Daarnaast is het verstandig om te weten hoe je eventuele vlekken op je huid of in je interieur kunt voorkomen of verwijderen.

Kies de perfecte kleur voor jou

Het uitzoeken van de juiste kleur is misschien wel het leukste onderdeel van het hele proces. Houd rekening met je huidtint: staan warme of koele kleuren jou het best? Als je een koelere huidtint hebt, kunnen asblonde nuances prachtig staan. Heb je juist een warmere ondertoon, dan kan een gouden blonde tint heel flatterend zijn. Ook is het slim om na te denken over de mate van permanentie van de verf. Tijdelijke kleuren kunnen een goede optie zijn als je nog niet zeker weet of je een kleur langere tijd wilt houden.

Als je gaat voor een permanente kleur, bedenk dan dat dit een langdurige verandering is die regelmatig onderhoud nodig heeft vanwege uitgroei. Ook kan herhaaldelijk verven met permanente blonde haarverf belastend zijn voor je haar. Informeer daarom naar de beste haarverzorgingsproducten voor na het verven, om je haar gezond en glanzend te houden.

Voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is cruciaal als je thuis aan de slag gaat met haarverf. Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt: naast de haarverf zelf, heb je ook handschoenen, oude handdoeken, een timer en eventueel een kwastje nodig om de verf aan te brengen. Bescherm ook je kleding en werkplek goed tegen vlekken door bijvoorbeeld oude lakens of kranten neer te leggen.

Bereid ook je haar voor op de verfbeurt. Dit betekent dat het schoon en vrij van stylingproducten moet zijn, zodat de verf goed kan pakken. Als je lang haar hebt, kan het handig zijn om het in secties te verdelen voordat je begint met verven, zodat je geen plekjes mist.

Stap voor stap naar je nieuwe haarkleur

Het daadwerkelijke verven begint met het zorgvuldig volgen van de instructies op de verpakking van de haarverf. Meng de verf zoals aangegeven en breng het gelijkmatig aan op je haar, waarbij je begint bij de wortels en doorwerkt naar de punten. Een gelijkmatige verdeling is cruciaal voor een mooi resultaat.

Laat de verf de aangegeven tijd intrekken en spoel het daarna grondig uit met lauw water. Gebruik na het uitspoelen een goede conditioner of haarmasker om je haar te verzorgen en sluit de haarschubben. Dit helpt om de glans en kleur te behouden.

Verzorgen na het verven

Na het verven is goede verzorging enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat de kleur lang mooi blijft en je haar gezond is. Gebruik speciale haarverzorgingsproducten voor gekleurd haar; deze helpen om de kleur te beschermen tegen vervaging door bijvoorbeeld zonlicht of wassen. Ook zijn ze vaak milder voor je haar, wat essentieel is na een chemische behandeling zoals verven.

Investeer in een shampoo en conditioner die speciaal bedoeld zijn voor gekleurd haar. Deze producten bevatten ingrediënten die ervoor zorgen dat je haarkleur minder snel vervaagt en ze geven extra voeding aan beschadigd haar. Regelmatige behandelingen met een haarmasker kunnen ook helpen om je lokken sterk en glanzend te houden.

Omgaan met uitgroei en kleurfoutjes

Uitgroei is onvermijdelijk als je je haar verft. Gelukkig zijn er tegenwoordig producten zoals root touch-up kits die je gemakkelijk thuis kunt gebruiken om uitgroei tijdelijk bij te werken. Zo kun je tussen de verfbeurten door genieten van een egaal gekleurde haardos.

Mocht de kleur niet geworden zijn wat je ervan verwacht had, geen paniek. Er zijn manieren om de kleur bij te stellen of, in sommige gevallen, weer terug naar je natuurlijke haarkleur te gaan. Raadpleeg indien nodig een professional om advies te krijgen over hoe dit het best aan te pakken.