Hoera een baby! Jezelf en anderen verrassen of niet?

0
63

In verwachting! Dat is groot nieuws, dat je het liefst van de daken zou willen schreeuwen. De meeste mensen doen dat niet meteen, maar wachten tot zij ongeveer twaalf weken op weg zijn. Toch is dat al lang niet meer zo’n ‘regel’ als het voorheen was, en delen steeds meer mensen het nieuws al een stuk vroeger. Het pas laat delen van het nieuws komt voort uit de mogelijkheid van een vroege miskraam; iets waar vroeger vaak niet over gesproken werd met de omgeving. Nu we steeds meer inzien dat het juist goed kan zijn om ook eventueel verdrietig nieuws met anderen te kunnen delen, is het lang uitstellen van het aankondigen van je zwangerschap steeds minder de gewoonte. Maar daarna? Als men eenmaal weet dat je zwanger bent, wat deel je dan nog? En wat wil je zelf weten?

Laat je jezelf verrassen?

Vroeger had je geen keus: je raakte zwanger, en kreeg negen maanden later een kind. Of dat een jongetje of een meisje was, en of er eventuele afwijkingen vielen te verwachten, daar had je geen idee van. Dat is tegenwoordig natuurlijk wel anders. Er kan al tijdens de zwangerschap met grote zekerheid vastgesteld worden of je een jongetje of een meisje krijgt, en ook veel eventuele afwijkingen kunnen opgespoord worden.

Natuurlijk is het wel de vraag of je dat zelf wilt. Welke afwijkingen zou je vooraf willen weten, en welke niet? Wat voor gevolgen heeft het als je dit vooraf weet? Deze afweging is heel persoonlijk, en valt niet voor een ander in te vullen. Het al dan niet willen weten van het geslacht van het kindje is dat ook. Veel mensen willen het graag weten, uit nieuwsgierigheid of om alvast babynamen te kunnen gaan verzinnen. Toch leuk om te weten, of je alleen jongensnamen op een lijstje moet zetten, of ook namen voor een meisje. Andere ouders laten zich juist liever verrassen, en willen pas na de geboorte ontdekken wat het geslacht van hun kindje is.

Wat vertel je anderen?

Heb je besloten om vooraf zo veel mogelijk over je kindje te willen weten, dan is er natuurlijk ook de vraag of je dit met anderen gaat delen. Vertel je je omgeving dat je een jongetje of een meisje krijgt? En laat je een eventuele 3D-echo, waarop je kindje goed te zien is, al zien? Of houd je dit juist nog even voor jezelf, en maken anderen pas kennis met je kindje als het er al is? Zoals bij zoveel keuzes tijdens je zwangerschap geldt dat deze afweging helemaal persoonlijk is. Wil je het van de daken schreeuwen? Prima! Maar houd je het liever voor jezelf? Dan mag je daar ook lekker van genieten.