Palmolie duurzaam? Jazeker!

0
240

Wil je weten of palmolie duurzaam is? Lees dan snel verder. Er bestaan veel misverstanden over palmolie. Vaak hoor je dat het een onduurzame bron van energie is, maar niets is minder waar. In dit artikel leggen we what is sustainable palm oil uit, waarom palmolie wel degelijk duurzaam geproduceerd kan worden en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is palmolie?

palmolie is een veelzijdig product dat wordt gewonnen uit de vruchten van de palm. Deze palm groeit voornamelijk in tropische gebieden, zoals Maleisië en Indonesië. Palmolie wordt al lang gebruikt door mensen in Azië, maar sinds enkele decennia is het ook in Europa en Amerika populair geworden. Het wordt onder andere gebruikt in voedsel, cosmetica en biodiesel.

Waarom palmolie gebruiken?

Er zijn twee redenen waarom je palmolie kunt gebruiken. Ten eerste is het een veelzijdig product dat in verschillende industrieën wordt gebruikt. Het is bijvoorbeeld een goede vervanger voor transvetten, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Palmolie is ook een efficiënte brandstof voor auto’s en trucks. Ten tweede kan palmolie duurzaam geproduceerd worden. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop producenten ervoor kunnen zorgen dat de palmolieproductie duurzamer wordt.

Het certificeren van palmolieplantages

Eén van de manieren waarop palmolie duurzamer kan worden geproduceerd, is door het certificeren van plantages. Dit houdt in dat er strenge eisen worden gesteld aan de manier waarop de palmolieplantages worden beheerd. Alleen als aan alle eisen wordt voldaan, krijgt een plantage het keurmerk ‘duurzaam’. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen bosbouw plaatsvindt op de plantage, dat er geen gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid en dat er maatregelen worden genomen om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Controleer het keurmerk

Het is dus belangrijk om te kiezen voor palmolie die afkomstig is van gecertificeerde plantages. Dit kan je bijvoorbeeld controleren door het ‘RSPO’-keurmerk op het product te vinden. RSPO staat voor ‘Roundtable on Sustainable Palm Oil’ en is een organisatie die zich inzet voor het duurzaam produceren van palmolie.

Waar kun je palmolie kopen?

Je kunt palmolie kopen in de supermarkt, bijvoorbeeld in de vorm van frituurvet of margarine. Maar je kunt het ook online bestellen. Er zijn verschillende webshops waar je duurzame palmolie kunt kopen, zoals De Palmfabriek en EKOplanet.

Kortom, palmolie is wel degelijk duurzaam te produceren. Door ervoor te kiezen om palmolie uit gecertificeerde plantages te kopen, draag je bij aan een duurzamere productieketen. Zo help je mee om de wereld een beetje beter te maken!