Waarom het proberen van alcoholvrije wijn de moeite waard is

0
484

Alcoholvrije drankjes zijn de laatste jaren in opkomst. Blijkbaar hebben steeds meer mensen behoefte aan alcoholvrij genieten. Omdat ze dat gezonder vinden, bijvoorbeeld, of omdat ze geen zin hebben in katerige gevoelens de dag daarna. Gelukkig is er tegenwoordig een ruime keuze aan kwalitatieve alcoholvrije wijn.

Een echte voorloper op het gebied van het produceren van alcoholvrije wijn, is wijnproducent Artis uit Frankrijk. Al ruim 25 jaar geleden begonnen zij met experimenteren. Oefening baart kunst en de alcoholvrije wijnen die Artis vandaag de dag produceert zijn uitstekend.

Een van de voorwaarden waarvan ze hun wijn wilden laten voldoen (naast alcoholvrij zijn), is dat ze laag in calorieën moest zijn. Artis maakt gebruik van de zogenoemde ‘spinning cone’-techniek. Deze techniek houdt in dat er op lage temperatuur alcohol aan de wijnen onttrokken wordt met behulp van draaiende kegels. Daarbij komt stoom vrij, die ervoor zorgt dat tijdens het proces de geur en smaak niet verloren gaan.

Alcoholvrije rode wijn

De rode alcoholvrije wijn van wijnhuis Artis is gemaakt van de Merlot-druif. De warme purperrode kleur van de wijn belooft veel goeds en gelukkig maken de geur en smaak dat waar. De wijn is heerlijk soepel, fruitig en volromig. Uit het glas komt een mooie geur van donker bosfruit en een vleug vanille naar boven en bij het proeven ontwaar je de smaak van bramen, blauwe bessen en opnieuw vanille.

Witte alcoholvrije wijn

Zoals gezegd wordt bij het proces van alcohol uit een wijn halen, ook een groot deel van de calorieën weg gefilterd. Dus je kunt gewoon dat glas witte wijn inschenken tijdens een borrel met vrienden, zelfs als je aan de lijn bent. Er zijn genoeg alcoholvrije varianten van witte wijn, die vol en breed zijn. Met de heerlijke geur van fris, sappig wit fruit als steenfruit en meloen hebben en de smaak van abrikoos, citrus en perzik. Geur en smaak hoef je niet in te leveren.

Mousserende alcoholvrije wijn

De eerste alcoholvrije Champagne laat nog op zich wachten, blijkbaar durven de wijnboeren in de noord Franse wijnstreek zich er nog niet aan te wagen. Gelukkig zijn er in de rest van het land (en de wereld) wél wijnboeren die besloten zich op alcoholvrije bubbels te storten. Spaanse wijnproducenten bijvoorbeeld. In de wijnstreek La Mancha wordt de Lussory Premium Sparkling Brut gemaakt. Een heerlijk bruisende alcoholvrije wijn, licht, fris en strak. Deze Spaanse wijn is gemaakt van de wijndruif Riesling en het witte druivenras Airen. De licht gouden mousserende wijn heeft een droge smaak en geur van citrus, peer en perzik. Ook in de Franse Provence worden een aantal uitstekende alcoholvrije mousserende wijnen gemaakt: fris door citrusfruit, zacht door witte bloesem en met een fijne pittige bubbel. Wijnen die niet onderdoen voor een variant mét alcohol.