De populariteit van drop in Nederland

0
213

Drop is een populaire lekkernij in Nederland. Zowel kinderen als volwassenen genieten ervan, en het is verkrijgbaar in veel verschillende smaken en variëteiten. In dit artikel bespreken we de geschiedenis van drop in Nederland, evenals de huidige populariteit ervan. We zullen ook een aantal populaire smaken uitlichten.

Historie van drop in een notendrop!

Nederlanders eten al eeuwenlang zoethout. In feite is het een van de oudste zoetigheden van het land. De eerste geregistreerde consumptie van zoethout was in het jaar 1350, toen een soldaat uit Amsterdam het meebracht uit Italië. Sindsdien wordt het door veel Nederlanders gegeten. In het verleden werd zoethout ook als medicijn gebruikt tegen allerlei kwaaltjes.

De eerste 'drop', blokdrop genoemd, is ontstaan Italië. Daar werd voor het eerst van gemalen zouthoutwortel blokdrop gemaakt. Rond de 17e eeuw werd blokdrop meer dan alleen een medicijn toen er suiker aan het product werd toegevoegd. Vanaf die tijd werd het steeds meer gezien als een snoepje.

Tegenwoordig wordt zoethout nog gebruikt in sommige kruidenthee en in andere remedies. Je ziet het bijvoorbeeld terugkomen in hoestdrank, samen met andere bestanddelen zorgt het ervoor dat de slijmproductie op gang komt waardoor het makkelijker wordt om slijm op te hoesten.

De meeste mensen genieten echter tegenwoordig gewoon van de smaak van zoethout en andere bestandsdelen in de vorm van drop.

Aantal feitjes over zoethout die je misschien nog niet wist

Feit 1: Zoethout is geen snoepgoed. Hoewel het vaak gebruikt wordt in snoep en andere zoete lekkernijen, is zoethout eigenlijk een plant. De wortels van de plant worden gebruikt om de populaire smaakmaker te maken.

Feit 2: Zoethout wordt al eeuwenlang gebruikt. Het vroegst opgetekende gebruik van zoethout dateert van het oude Egypte. De plant werd gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen en werd zelfs gevonden in graftombes van farao's!

Feit 3: Zoethoutwortel is erg zoet. In feite is het een van de zoetste wortels ter wereld! Daarom wordt het vaak gebruikt als smaakmaker in snoep en andere zoetigheden.

Feit 4: Zoethout kan als medicijn gebruikt worden. De wortel bevat verbindingen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmende, antioxiderende en antibacteriële eigenschappen hebben.

Feit 5: Zoethout kan helpen je stemming op te peppen. Studies hebben aangetoond dat de verbindingen in zoethout kan helpen de stemming te verbeteren en stress te verminderen.

Drop vandaag de dag

Vandaag de dag zijn er heel veel verschillende soorten drop verkrijgbaar, van Trekdrop tot aan Engelse drop. Hier is mijn top 5 van favoriete smaken drop!

  1. Honingdrop
  2. Volzoete drop
  3. Mildzoute drop
  4. Laurier drop
  5. Salmiak drop

 

De beste drop ooit!

Omdat drop zo populair is in Nederland zijn er vele fabrikanten die drop maken in allerlei smaken en vormen. Mijn favoriet is toch wel de drop van Klepper & Klepper. Deze drop wordt gemaakt zonder gluten en gelatine sinds 2017. Deze drop is gelabeld met het V-label (met de V van Vegan) op de honingvariant na omdat voor deze drop bijen nodig zijn voor de honing.

Persoonlijk vindt ik de mildzoute drop van Klepper & Klepper het allerlekkerst. Deze drop is niet te scherp, heeft een zachte bite en een iconische vorm. Zeker het proberen waard! Naast de mildzoute drop is de volzoete drop een aanrader als je van zoet ‘hout’.  

De beste drop ooit vindt je niet in de grote supermarkten maar zijn online te bestellen en te vinden in lokale lekkernij winkels waar je andere topproducten kunt vinden van lokale helden.