Sportief het nieuwe jaar in: Drie redenen om te beginnen met sporten

0
353
Sportief het nieuwe jaar in

Ben jij met je goede voornemens bezig en zou je eigenlijk graag sportief het nieuwe jaar in gaan? Een heel verstandig plan, om meerdere redenen. We zetten ze hier graag even voor je op een rijtje. Als eerste is het natuurlijk heel goed voor je conditie als je begint met sporten. Als jouw algehele lichaamsconditie beter is dan ben je minder snel buiten adem door het dagelijks leven. Even rennen om de trein te halen wordt dan een makkie en je krijgt ook minder moeite met het tillen van die zware boodschappentassen. In feite merk je het aan je hele energielevel als je meer sport. Je wordt fitter en energieker, en kunt fysiek gezien meer aan. Dat is voor de meesten de belangrijkste reden om sportief het nieuwe jaar in te gaan.

 

Sportief het nieuwe jaar in om af te vallen

Een tweede, bijna net zo belangrijke reden om dit jaar écht te beginnen met sporten is voor veel mensen dat ze willen afvallen. Gewicht verliezen is niet mogelijk zonder daarbij te sporten. Je kunt nog net zo gezond (en weinig) eten als je maar wilt, maar zonder effectieve kracht- en conditietraining wordt het heel erg lastig om af te vallen. Het beste kun je daarvoor een combinatie kiezen tussen krachttraining en conditionele training. De reden daarvoor is dat je bij krachttraining meer spiermassa opbouwt, waardoor je verbranding omhoog gaat (spieren verbranden veel meer dan vet). Vervolgens verbrandt je met het doen van cardio calorieën. Vergis je echter niet in de impact die krachttraining heeft, want ook tijdens het herstel van je spieren na een flinke training gebruik je heel veel calorieën, tot wel uren erna!

 

Starten met sporten om weerbaarder te worden

Dit punt kun je op twee manieren opvatten. Je kunt zowel sportief het nieuwe jaar in willen om fysiek gezien weerbaarder te worden, oftewel om sterker te worden voor als je iets overkomt. Je kunt je weerbaarheid echter ook bekijken vanuit je immuunsysteem. Mensen met een goede conditie zijn doorgaans veel minder vatbaar voor virusinfecties. Dit komt doordat hun immuunsysteem beter werkt. Zeker in deze onzekere coronatijden is het dus heel belangrijk om je conditie op peil te houden, want daarmee draag je bij aan jouw weerbaarheid tegen ziektes en virusinfecties. Vergeet daarnaast niet om ook super gezond en gevarieerd te eten. Sporten aansich is namelijk geen wondermiddel voor je gezondheid als je daarnaast allerlei ongezonde voeding tot je neemt. Het gaat om de juiste combinatie aan factoren die je gezond, fit en sterk maken. Het nieuwe jaar is het perfecte moment om daar stappen in te zetten, dus wat houd je nog tegen?