Wat zijn de voordelen van een vegan lifestyle?

0
697
de voordelen van een vegan lifestyle

Overweeg jij om volledig vegan te worden? Goed bezig, zowel voor jezelf als voor de planeet. Misschien zijn je nog wat dingen onduidelijk over deze levensstijl, daarom hebben we in dit artikel de voordelen ervan voor je op een rijtje gezet. Als jij jezelf afvraagt ‘wat zijn de voordelen van een vegan lifestyle?’, lees dan snel verder.

 

Een vegan lifestyle is beter voor de planeet

Als eerste, en overduidelijk het meest belangrijke punt is het natuurlijk zo dat een vegan lifestyle ontzettend goed is voor de planeet. Dit komt onder andere doordat er voor het maken van dierlijke producten ontzettend veel water en stroom nodig is. Al die dieren moeten een hele poos in leven worden gehouden voordat ze geslacht worden, en dat kost niet alleen energie. Daarnaast dragen al die dieren (vooral koeien) bij aan de beschadiging van de ozonlaag. Ze laten namelijk de hele dag door scheten (ja, echt waar) en deze zitten vol met een schadelijk broeikasgas dat de ozonlaag afbreekt.

 

Nog een mooi voordeel: geen dierenleed meer

Als tweede zeer belangrijke punt is een vegan lifestyle natuurlijk goed voor het welzijn van dieren. Alle producten van dierlijke afkomst veroorzaken op een bepaalde manier dierenleed. Zelfs dieren die een heel prettig leven hebben gehad moeten worden geslacht, en dat gaat altijd tegen hun zin. Deze dieren ervaren heel veel stress, en die stresshormonen komen ook nog eens in het vlees terecht dat je eet. Het is dus niet eens gezond voor je om vlees te eten, in verband met de vele stresshormonen die er vaak in zitten.

vegan lifestyle

Een vegan lifestyle is super gezond

Nog een belangrijke reden om vegan te gaan eten is dat het heel erg gezond is. Dierlijke producten hebben namelijk een verzurend effect op je lijf, en plantaardige producten een alkaliserend effect. Als je lichaam verzuurd is dan is het minder goed in staat om in balans te blijven. Je hormoonstelstel is in de war, je komt gemakkelijk in gewicht aan en voelt je onrustig. Veel mensen die veel vlees eten slapen slecht en hebben vaak hoofdpijn. Dit komt doordat je veel essentiële voedingsstoffen mist die in planten zitten. Een vegan lifestyle kan de oplossing zijn, maar let er wel op dat je dan voldoende eiwitten binnenkrijgt.

 

De nadelen van een vegan lifestyle

Hoe gezond het ook is, je moet wel goed opletten dat je met een veganistisch eetpatroon alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Besteed in het bijzonder aandacht aan eiwitten, omega 3, vitamine B12 en ijzer. Dit zijn namelijk de vitamines en stofjes die in mindere mate (of zelfs vrijwel niet) aanwezig zijn in plantaardige voeding.